Ελιά και λάδι (3+)
Η ελιά και το λάδι
Κατά τη διάρκεια αυτής της θεματικής ενότητας, μιλήσαμε για τη σημασία του ευλογημένου μας δέντρου, της ελιάς, καθώς και τη χρησιμότητά του.
Με την προβολή φωτογραφιών παρατηρήσαμε ότι η χώρα μας και συγκεκριμένα το νησί μας είναι πλούσιο σε ελαιώνες που το κοσμούν σε κάθε πλευρά του.
Μάθαμε, πως ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που ξεκινούν οι γεωργοί να πηγαίνουν στα χωράφια. Πρώτα στρώνουν τα πανιά κάτω από τα δέντρα και με τις βέργες τους χτυπάνε τα μεγάλα κλαδιά για να πέσουν οι ελιές. Στο τέλος, τις μαζεύουν για να τις πάνε στο ελαιοτριβείο κι από εκεί παίρνουν το χρυσαφένιο λάδι.
Το λάδι και ο καρπός της ελιάς έχει μεγάλη διατροφική αξία, μπορούμε να τα τρώμε καθημερινά και να τα χρησιμοποιούμε σε όλα τα φαγητά, καθώς μας βοηθάνε να έχουμε ένα γερό σώμα.
Ακόμη, είδαμε πολλά προϊόντα, τα οποία παράγει η χώρα μας από το λάδι της ελιάς και είναι πολύ καλά για το πρόσωπο και το σώμα μας, όπως το σαπούνι και οι ενυδατικές κρέμες.
Επίσης, κατά την πρώτη εβδομάδα φτιάξαμε με τους μικρούς μας φίλους γευστικά παξιμαδάκια λαδιού, τα οποία δοκιμάσαμε με πολλή χαρά, μα και τα δικά μας δεντράκια ελιάς, με κορμό από πυλό και αληθινά κλαδάκια
Τις επόμενες μέρες μπήκαμε στο ρόλο των γεωργών, μέσα από τη θεατρική αναπαράσταση του ραβδίσματος που πραγματοποιήθηκε ομαδικά στις δικές μας τάξεις.
Ταυτόχρονα με τη θεματική μας ενότητα, μάθαμε, τον αριθμό 2 και τον αριθμό 3, τόσο μέσα από την ανάγνωση δύο παραμυθιών «ο γάμος των δύο σκιάχτρων» και « τα τρία αρκουδάκια» αντίστοιχα , όσο και μέσα από την ολοκλήρωση αντίστοιχων εργασιών και δραστηριοτήτων.
Τέλος, από την ενότητα αυτή δεν έλειψαν οι κατασκευές, οι χειροτεχνίες και τα παιχνίδια με βάση το θέμα, καθώς και οι μουσικοκινητικές δραστηριότητες.